Siirry sivusisältöön

Lomarenkaan historia

Lomarengas sai alkunsa, kun maatilamatkailua alettiin organisoida Suomessa 1960-luvun taitteessa. Silloin tuettua sosiaalista lomatoimintaa järjestävä Lomaliitto sai ruotsalaiselta sisarjärjestöltään Resolta ajatuksen maatiloilla tapahtuvasta lomatoiminnasta sen omien lomakeskusten suosituimpina kesä- ja talvilomakausina. Vuonna 1964 Lomaliitolla oli tarjolla 1 200 vuodepaikkaa 200 maatalossa.

Pian maatilalomia alkoi järjestää myös maatalousväen lomajärjestö Lomayhtymä tuotenimellä Sininen rengas. Lisäksi Suomen Matkailuliitto järjesti maatilamajoitusta Lapissa talvilomien aikana.

Vuonna 1967 nämä kolme organisaatiota yhdistivät toimintansa Lomarengas ry:ksi. Vuonna 1974 Lomarenkaan varausjärjestelmässä oli 24 täysihoitoa tarjoavaa maatilaa ja 1 600 lomamökkiä, jotka tarjosivat yhteensä 7 850 vuodepaikkaa.

Lomarenkaalle 1970-luvun keskivaiheilla laadittu Lomalaidun-kehittämisohjelma toi yhdistykselle uusia tehtäviä, kuten alan yleinen kehittäminen ja maatilamatkailun markkinointi. Strategian muutos sai Lomaliiton eroamaan Lomarenkaasta, mutta sen tilalle saatiin pian uusiksi jäseniksi Autoliitto ja Suomen Yrittäjäin Keskusliitto. Vuosikymmenen lopulla Lomarengas sai käyttöönsä Keran ja MEKin rahoituksella kehitetyn varausohjelmiston, joka hoiti ajantasaisesti myös maksuliikenteen.

1980-luvulla maatilamatkailua kehitettiin monin eri hankkein, kuten vuokramökkien suunnittelu- ja sisustustyökaluin ja vuokramökkien laatuluokitusjärjestelmin. Vuoden 1997 lopulla Lomarenkaasta eriytettiin Lomalaidun ry, jonka tehtäväksi tuli maaseutumatkailun yleinen kehittäminen, varsinaisen vuokraustoiminnan jäädessä yhdistyksestä yhtiöksi muuttuneelle Lomarenkaalle.

Vuonna 2001 neljä vuotta yhtiöittämisen jälkeen Lomarenkaan liikevaihto oli 4,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto on sen jälkeen kasvanut vuosi vuodelta ja vuonna 2022 se oli 39,1 miljoonaa euroa.

Lomarenkaan pitkäaikaisena toimitusjohtajana vuodesta 1968 vuoteen 2001 toimi Unto Palminkoski. Hänen jälkeensä tulivat Jukka Laulajainen ja Juha-Pekka Olkkola.  Nykyinen toimitusjohtaja on Eva Kohonen. Hän aloitti tehtävässä lokakuussa 2022.